Welke mobiele netwerken hebben we in Nederland?

Nederland heeft verschillende mobiele netwerken met aparte eigenschappen en mogelijkheden. Hierbij een beknopt overzicht van de meest gangbare en meest recente;

2G (GSM)

Wordt gezien de lage data overdrachtssnelheid niet (meer) gebruikt voor dataverbindingen. GPRS (2.5G) en EDGE (2.75G) zijn verbeterde subtechnieken van 2G en vallen daarom onder de noemer 2G.

3G (UMTS)

Wordt volledig gebruikt voor data-overdracht waarbij het mogelijk is om tegelijkertijd te bellen over internet en te browsen of e-mail te versturen/te ontvangen.

4G (VoLTE)

Is net als 3G geschikt voor tegelijkertijd bellen over internet en te browsen of e-mail te versturen/te ontvangen.

5G

Netwerk voor hoge snelheid verbindingen met meer capaciteit, minimale vertraging en ultrakorte reactietijd bij communicatie tussen apparaten (1 milliseconde tegenover 50 milliseconden bij 4G). Breed en flexibel in te zetten bij verbindingen tussen meerdere ICT- en telecomtoepassingen, diensten en services.

 

Uitfasering 2G en 3G netwerken

Er wordt continu gewerkt aan nieuwe technieken. Zo wordt momenteel het 5G-netwerk in Nederland uitgerold. Logischerwijs willen operators langzaamaan oudere netwerken uitfaseren om de hoge kosten te voorkomen voor het operationeel houden van netwerken die nauwelijks nog gebruikt worden.

Hierbij het overzicht van de huidige planning per operator (per 4 december 2020); 

 

Wat zijn de gevolgen voor de verschillende reeds geïnstalleerde communicatiemodules?

Om meldingen door te kunnen geven naar de PAC, maken alarmsystemen al vele jaren gebruik van communicatiemodules die over één of meerdere bovengenoemde netwerken communiceren. Ondertussen zijn er dus systemen in het veld die op een zeker moment de communicatie met de PAC niet meer kunnen volbrengen.

Heeft u alarmsystemen zonder LTE module opgeleverd? Dan raden wij u aan om na te gaan of de daarin verwerkte GSM/GPRS-module op korte of langere termijn met voorgenoemde te maken krijgt. Zo kunt u voortijdig uw klant attenderen op een mogelijk benodigd ander mobiel abonnement of een vervangende communicatiemodule.

De operators gaan voorlopig nog door met 2G, maar wij adviseren u om oude modules voor nieuwe te vervangen. Hiermee besparen we uw de romslomp van noodgedwongen overstappen naar een andere provider.

Deel uw ervaring
De waardering van www.computim.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.7/10 gebaseerd op 12 reviews.
Computim gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij computim voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen uw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. u kunt uw toestemming altijd weer intrekken.